Connect with us

България

Какви пенсии получават и от кога олимпийските ни медалисти

Публикувана

на

Спортистите, спечелили медал на Олимпиада, винаги са били повод за национална гордост. Успехът им е повече от заслужен и се гради на упорит труд, себераздаване (дори и с риск за здравето) и борба до последно в условията на жестока конкуренция.

Но какво получават в замяна олимпийците ни, освен любовта на обществото?

1950 лева е месечната „пенсия“, която държавата изплаща на бившите спортисти на България, печелили златни медали от олимпийски и параолимпийски игри. Сумата е равна на 3 минимални работни заплати (650 лв. в момента) и се дава на всеки шампион, прекратил състезателна дейност. 

 

 

В момента 48 олимпийски първенци получават тези премии. Изплащането им е регламентирано в чл. 136, ал. 4 от Закона за физическото възпитание и спорта.

Премии за всички медалисти и треньорите им

Премии се полагат и на сребърните и бронзовите медалисти от игрите, както и на личните им треньори. Вицешампионите получават 90 на сто от 3 минимални работни заплати или по 1755 лв. в момента, а класиралите се на трето място – 80% или по 1560 лв.

Към август 2021 г. месечни премии получават 220 олимпийски и 5 параолимпийски медалисти. Средствата са общо близо 460 000 лева за първите и 14 040 лева за параолимпийските медалисти, показва справка от Министерството на младежта и спорта, оповестена от вестник „Монитор“.

 

Спортист, който е спечелил повече от един олимпийски медал, взема премия за всяко отличие според разписаното в закона. Всички участници в отборните спортове също получават пълното възнаграждение за съответния медал.

 

Пожизнени премии вземат и личните треньори на състезателите, както и старши треньорите от колективните спортове. Те получават по една минимална работна заплата или 650 лв., независимо какъв цвят е медалът на техния възпитаник. Към август 2021 г. месечни премии вземат 123 лични треньори на олимпийски медалисти и старши треньори на отборите, а средствата са общо 80 000 лева.

 

Как се кандидатства за парите?

За да започне даден спортист да получава тези премии, след прекратяване на състезателната си дейност той трябва да подаде писмено или по електронен път заявление чрез Българския олимпийски комитет до министъра на младежта и спорта. Треньорите пък трябва да навършат пенсионна възраст и да са посочени като лични наставници, пряко участвали в подготовката на дадения медалист или отбор за срок не по-кратък от 4 години.

 

Премиите са приети от парламента още през 2012 г. и влизат в сила от 1 януари 2013 г. Размерът им обаче се променя в зависимост от размера на минималната работна заплата у нас. Средствата идват от бюджета на Министерството на спорта.

Кои спортисти вземат най-много?

 

 

Най-титулуваната българска спортистка Мария Гроздева, която в Токио обяви край на състезателната си кариера, ще получава 8580 лв. за двата си златни и 3 бронзови олимпийски отличия.

 

След нея е още една дама – Ваня Гешева, която има пълен комплект медали от Сеул 1988 и сребро от Москва 1980 в каяка, които ѝ носят премия от 7020 лв. Въпреки че няма титла, но пък може да се похвали с 1 сребърен и 3 бронзови отличия гимнастикът Йордан Йовчев се радва на премия от 6435 лв. Двукратните олимпийски шампиони Николай Бухалов (кану) и Таню Киряков (стрелба), които имат и по един бронз в олимпийския си актив, вземат по 5460 лв.

 

Общо 9 отбора във футбола, баскетбола, волейбола и художествената гимнастика са стигали до медалите на олимпийски игри (без да броим златния ансамбъл от Токио, който все още играе), като всички техни представители също вземат премии.

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement