Connect with us

България

Ирена Кръстева ликвидира фондациите си

Публикувана

на

Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски, Ирена Кръстева  е започнала процедура по ликвидация на всичките си фондации. Това става ясно от справка в Търговския регистър. С масирана кампания Кръстева ликвидира Фондация „Дружество за приятелство България и Оман“, Фондация „Християни“, Фондация „Български духовен център“, Фондация „Жените на света“ и Фондация „Български женски алианс“.

Всичките решения на управителните органи на фондациите са с една и съща дата – 15 февруари 2019 г. Това показва, че Кръстева е решила да заличи всичките неправителсвени организации под неин контрол внезапно. Или поне съвсем целенасочено.

Заличаването идва на фона на преструктуриране на бизнеса на сина на Кръстева – Делян Пеевски. Пеевски също ликвидира цяла група компании, голяма част от тях придобити като дарение от майка му. В момента ДПС депутатът влива компаниите в едно дружество еднолична негова собственост – „Интръст“.

Но заявката на Кръстева за масирана ликвидация на фондации идва и в момент, когато юридическите дружества с нестопанска цел трябваше да започнат да публикуват отчетите си в Търговския регистър. Така тяхната дейност ще бъде в значителна степен повече публична.

Досега сдруженията и фондациите публикуваха свои годишни отчети в специален регистър към Министерството на правосъдитето. Справка в него обаче показва, че Кръстева е обявявала редовно информация за само една от своите фоондаци – „Християни“. Останалите фондации под неин контрол никога не са публикували свои отчети. Така дейността им и финансирането им до този момент остават на тъмно.

Кръстева остана представляваща групата фондации след като през периода 2015-2016 г. поетапно излезе от всички компании, които прехвърли на сина си. Последователно това се случи с „Нова българска медийна група“, „Балканска медийна компания“, „НСН инвестмънт“ и др.

Сега обаче майката на Пеевски е решила да не предоставя на друг да продължи работата във фондации, които напуска, а директно заличава следите в тях.

Aвтор: Мирослав Иванов

Източник: transmedia.bg

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни