Connect with us

Свят

Инжекция: 30 млрд. долара спасяват закъсалата Фърст репъблик

Публикувана

на

11 големи американски банки, сред които и „Банк ъф Америка“, „Ситигруп“ и „Джей Пи Морган“, приеха да прехвърлят общо 30 млрд. долара под формата на депозити в затруднената банка Фърст репъблик, знак, че те имат доверие в банковата система на страната, се казва в общо комюнике на банките

По-малката регионална американска банка First Republic, която се смяташе за изложена на риск от фалит, получи спасителна инжекция от 30 млрд. долара на фона на бушуващата все още криза в сектора, довела до фалита на няколко финансови институции.

Сумата идва от фонд, създаден от група от 11 големи банки, сред които JP Morgan и Citigroup.

Впоследствие търгуването с анкции на банката беше възстановено, а според експерти все пак опасенията за финансовото ѝ здраве и за сектора като цяло остават.

Базираната в Сан Франциско First Republic отбеляза спад на цената на акциите си с почти 70% през последната седмица, тъй като много инвеститори изразиха притеснения, че именно тя може да се окаже следващата фалирала банка под напора на изтеглените депозити.

Американските регулатори определиха този ход на големите банки като „много добре дошъл“.

„Тази демонстрация на подкрепа от страна на група големи банки е добре дошла и демонстрира устойчивостта на банковата система“, коментират американски финансови служители, цитирани от „Би Би Си“.

Те допълват още, че банковата система на САЩ разполага с много пари и прави големи печалби, а последните събития не са променили това.

Проблемите в банковия сектор се появиха в САЩ миналата седмица, когато Silicon Valley Bank (SVB) – 16-ата по големина финансова институция в страната, се срина в най-големия фалит на американска банка от 2008 г. насам.Два дни по-късно тя бе последвана от фалит на Signature Bank в Ню Йорк.

Властите се намесиха, за да гарантират депозити над обичайните лимити в опит да предотвратят по-нататъшно натрупване на банкови депозити, но финансовите пазари остават нестабилни.

Като знак за напрежение в системата, Федералният резерв на САЩ съобщи за скок в спешното кредитиране на банките, с 318 милиарда долара неизплатени заеми към сряда, спрямо 15 милиарда долара седмица по-рано.

Междувременно в сряда Швейцарската национална банка обяви, че отпуска спешни фондове в общ размер от над 53 млрд. долра на Credit Suisse, за която се смята, че е уязвима след фалита на американските банки.

По думите на сър Джон Гив, бивш заместник-управител на Bank of England, в сегашната ситуация виждаме как централните банки „изпращат съобщение“, че подобни проблеми ще бъдат овладени на местно ниво.

През последната година централните банки по света рязко повишиха лихвените си проценти в опит да ограничат ръста на инфлацията. С това обаче пострадаха стойностите на големите портфейли от облигации, закупени от банките, когато лихвените проценти бяха по-ниски.

Именно това вдигане на цените за обслужване на кредитите допринесе за колапса на Silicon Valley Bank и повдигна въпроси относно ситуацията в други финансови институции.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни