Името му е свързано колкото с музиката, толкова и с глобалната кауза за мир. „Imagine“, както пееше Джон, „всички хора да живеят в мир“. Представете си и деня, в който Джон Ленън става на 80 години. Всъщност този ден трябваше да е именно днешният 9 октомври. Е, Джон никога няма да стане на 80, той си остана на 40 във вечността, след като бе застрелян в Ню Йорк на 8 декември 1980 г. от Марк Чапман – фен на The Beatles, който обвинява Джон за разпадането на групата и самостоятелната му кариера.

Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш, когато пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота.“

Определено един от най-смислените цитати на Джон Ленън – музикант, текстописец, композитор, активист, един от създателите на Beatles, една от най-известните и противоречиви личности в поп културата.

Ако можех да бъда рибар, щях да бъда рибар. Ако можех да бъда нещо друго, а не това, което съм, бих го направил. Не е много леко да си творец.” – споделя Джон Ленън на едно от поредните интервюта. Талант, честност и липса на конформизъм – качества, които са непреходни, ярки, доказани с живота на този велик поет и музикант. Неговите “Вечни Ягодови поляни”, където никой не ще те смути и “ще си е, каквото си е – хубаво или лошо”, и сега ни карат да се чувстваме волно, свободни, космополитни – дори само в минутите на великата песен… И още, Ленън ни помага да мечтаем, да си представяме – “свят без рай, да няма ад под нас, небето чисто да блести?

По повод на рождената му дата обаче Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк бе осветена в синьо в навечерието на 9 октомври. По повод на годишнината неговата сестра Джулия организира серия от специални събития в родния му Ливърпул.

Джулия Беърд е нещо като пазител на оставеното наследство от звездата на Beatles. Тя нарича брат си „истински достоен син на Ливърпул“. Говорейки именно за неговото наследство, Джулия заяви за Скай нюз:

“ Джон винаги се е борил против войната и винаги е проповядвал равенство и разнообразие – все неща, с които сме стигнали доникъде и за които непрекъснато говорим и днес“.

Във Facebook страницата на Beatles бяха публикувани няколко поста, с които да отбележат 80-тата годишнина от раждането на Джон Ленън от другите живи членове на легендарната ливърпулска банда – Ринго Стар и Пол Маккартни. Джордж Харисън почина през 2001 г. от рак на белите дробове.

В социалната режа се появи и пост на Йоко Оно със снимка на Джон, Йоко и сина има Шон, до която пише:

„Честит рожден ден, Джон!

Честит рожден ден, Шон!

Да вие сте моите ангели. Обичам ви!

Йоко“

twig.bg