Целта на предвиденото увеличение на пенсиите у нас е да осигури по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери. Това заяви в ефира на Нова тв служебният социален министър Гълъб Донев.

Амбицията на служебните министри е от октомври да няма пенсионер под линията на бедност. За целта се предлага преизчисление на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година осигурителен стаж – той трябва да се увеличи от 1.2 на 1.35. Минималната пенсия трябва да се увеличи от 300 на 340 лв., а максималната – от 1440 лв. на 1500 лв., без засега това да води до увеличаване на максималния осигурителен доход. Социалната пенсия също трябва да бъде променена – от 148.71 лв. на 170 лв. Всички пенсионери над 65-годишна възраст, които нямат допълнителни доходи и живеят под линията на бедност, ще получават добавки до достигането на този праг, предлагат служебните министри. Той е 369 лв. за тази година, а за следващата служебното правителство предлага да стане 413 лв.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А приносът се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът“, обясни Донев. Той добави, че всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел.

„Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж – 1,35%“, поясни социалният министър. Според него пари в бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година.

„Искаме да бъде изместено вече с над 50% размерът на пенсията да замества дохода от работна заплата. Хоризонтът е малко по-дълъг – от порядъка на 10 години, за да може доходът от пенсия да догонва и да замества по-голяма част от дохода. Искаме пенсионерите да могат да си позволяват много повече плащания и доходът от пенсия да осигурява много по-добро качество на живот на пенсионерите“, обясни той.

Що се касае до това на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълваща помощ, Гълъб Донев заяви:

„Това, което можем да предоставим на българските пенсионери, е разликата между линията на бедност (369 лева) и това, което получават като пенсия. В България по данни на ЕВРОСТАТ над 54% от хората над 65 години живеят в бедност или риск от бедност“, обясни министърът. По думите му такава добавка пенсионерите ще могат да получат с декларация, която трябва да подадат в Агенцията за социално подпомагане. Той уточни, че работещите пенсионери няма да получават тази месечна финансова подкрепа.

В парламента обаче има други виждания за пенсиите, а още от предишното Народно събрание партиите са свръхактивни по тази тема. Първите внесени законопроекти на БСП и на Мая Манолова предвиждат преизчисление от 1 септември с осигурителния доход за 2018 г. Тази сутрин пред Нова телевизия Мая Манолова обяви, че няма да отстъпят от това си искане.

„Ще настояваме не просто за увеличение на пенсиите, а за преизчисляване, каквото не е правено от 2008 г. Няма да отстъпим от искането ни за преизчисляване на база осигурителен доход от 2018 г. Изчисленията ни са за 2,2 млрд. лв. Оказва се, че в началото на 2021 г. над 3 млрд. лв. са раздадени авансово за проекти, които финансово не са обезпечени. Има за пътища и магистрали, но няма за възрастните хора. Необходими са 85 млн. лв. месечно над тези 105 млн. лв., които се дават за 50 лв. добавка към пенсиите. Държавата може да си го позволи“, категорична бе Манолова.
vlastta.bg