Connect with us

България

Греда за прокуратурата: NEXO ще съди България за 1 млрд. долара

Публикувана

на

Nexo e понесла щети за над 1 млрд. долара и ще се обърне към съда заради действията на българската прокуратура.

Крипто компанията ще заведе дело срещу България за щетите, които акцията на прокуратурата й е нанесла. „Нашите консултанти оценяват щетите на над 1 млрд. долара. Ние бяхме в процес на листване на американската борса и сега това трябва да бъде отложено заради репутационните щети, които ни бяха нанесени“, заяви по Нова телевизия един от собствениците на компанията Антони Тренчев.

Преди седмица прокуратурата проведе шумна акция в офисите на NEXO и обвини четирима души в пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови. Имената на четиримата не бяха обявени, но един от тях бил ръководител на организирана престъпна група.

Според Тренчев главният прокурор Иван Гешев умишлено заблуждава публиката, че действа по сигнал от САЩ. Тренчев обясни, че фирмата вече е сключила споразумение с 50-те американски щата, федералното правителство на САЩ и прокуратурата в Ню Йорк, с което са уредени претенциите към нея, но не е признала вина. При това нюйоркското споразумение е подписано след акцията на прокуратурата. „Ние престанахме да приемаме американски клиенти още през февруари миналата година, защото регулацията на този пазар не е ясна“, твърди той.

Тренчев твърди, че не може да става и дума за трансакции, с които през NEXO се финансира тероризъм или се нарушават санкциите. „Ние ползваме софтуер, който се ползва от ФБР и ЦРУ. С него следим всички трансакции в реално време“, обясни Тренчев. И даде пример, че лицето, посочено от прокуратурата като фигуриращо в базата данни на Израел за терористи, всъщност е получило две суми от 1500 и 400 долара две години, преди да бъде вписано там. Тренчев се усъмни, че прокуратурата изобщо има капацитет да анализира дейността на NEXO.

Той отхвърли и внушенията, че акцията на прокуратурата е предизвикана от сигнали от измамени ирландски граждани. „Въпросните индивиди са си получили всички пари, които са вложили заедно с печалбата – 126 млн. долара. Самите те признават това в жалбата си до британските органи. Не са доволни, че са изтеглили парите си точно преди криптовалутата да поскъпне. Затова претендират за някакви щети. Но няма съмнение, че ние ще спечелим това дело“, каза Тренчев.

Според него целите на прокуратурата са съвсем различни от обявените. И намекна, че неприятностите му се дължат на факта, че служители на NEXO са дарявали на „Да, България“. „По време на обиските са се чули реплики – сега ще се научите на кого да дарявате“, твърди Тренчев. Според него няма нищо нередно в даренията на негови служители към политически партии. „Те получават високи заплати, платили са всички данъци“, аргументира се той.

По темата за даряването на пари на „Да, България“ от служители на фирмата, Тренчев каза, че това какво правят офис мениджърите с парите си, след като са си платили данъците си, не е негова работа.

„Става въпрос за 10-15 човека, които се формират на групичка, говорят си и са решили да направят дарения. Не съм изследвал, не съм се вмешателствал в тяхното решение да изразят гражданската си позиция.“

Той е убеден, че зад обвиненията срещу Nexo стоят политически причини.

„Беше удобно да се саботира третият мандат и да се ударят партии като ДБ и ПП“, каза той.

По отношение на обвиненията на прокуратурата, че през Nexo са минавали транзакции, свързани с терористични групи, Тренчев каза, че трансакциите, за които говори прокуратурата, са направени две години преди споменатият от тях санкциониран от Израел Махмуд Мохамед не е бил в забранителни списъци на издирвани лица на израелските служби.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед.

„Освен това, той не е клиент на Nexo“, уточни Тренчев, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

„Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време“, обясни Тренчев и показа как се прави това – чрез сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Същият софтуер ползват разузнавателните служби, в това число и в САЩ – като ФБР и ЦРУ, каза Тренчев.

„Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите“, поясни Тренчев и показа презентация, на която се вижда как се следят трансакциите в реално време.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Advertisement

Популярни