Connect with us

България

Глоба до 10 000 лева за британския пътешественик Беър Грилс заради нарушения в Рила

Публикувана

на

Известният британски пътешественик Беър Грилс е плувал в едно от защитените езера в Рила като по този начин е нарушил Закона за защитените територии в България. При заснемането на епизод от поредицата му той е влязъл в Каракашевото езеро, палил е огън, ловувал е и е убивал диви животни. Глобата, която го грози е до 10000 лв. 

„На кадрите от филма на британския пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс ясно се вижда, че се убиват жаби. Това се случва на територията на националния парк Рила, близо до Каракашево езеро. Ние сме издавали индивидуален административен акт, в който са посочени условията, при които могат да се заснемат филми. За това нарушение Грилс и екипът му ще бъдат глобени.“

Това заяви пред БНТ Красимир Андонов- директор на природен парк „Рила“ пред БНТ. По негови думи екипът, който е извършил снимките, е подал предварителен образец, в който са упоменати какви ще са сцените от филма и действията на екипа.

От природния парк за издали разрешение за снимки, но в разрешението ясно е посочено, че не се позволява паленето на огън или ловуването, като това са задължителни условия за изпълнение, които обаче видимо са били нарушени. Затова и според Андонов от Министерството на околната среда и водите трябва да наложат на Беър Грилс и екипа му глоба от 5000 до 10 000 лева, каквато подобава на юридически лица за съответните нарушения.

Андонов изтъкна, че по време на заснемането на филма, служители на парковия участък са придружавали снимачния екип. Тези факти бяха изтъкнати и в информацията на МОСВ, публикувана ден по-рано. Когато са установили нарушение, от ековедомството са издали предупредителен протокол със задължителни предписания за спазване, каза Андонов.

Пред bTV Андонов предположи, че кадрите с палене на огън и ядене на жаби, показани по „Дискавъри ченъл“ в поредицата на Беър Грилс, са заснети преди или след часовете за същинското заснемане.

„Тримата служители на парка, определени да присъстват на снимките и да следят дали се спазва режимът в парка, не са констатирали точно тези кадри кога са заснети. На кадрите се вижда, че слънцето току що изгрява, предполагам, много рано сутрин, преди времето, отредено за заснемането“, коментира пред Би Ти Ви директорът на парка Красимир Андонов. Прави се проверка на действията на служителите и ако се установи, че са допуснали нарушението умишлено, те ще бъдат наказани дисциплинарно, добави той.

Андонов не изключи възможността изядената във филма жаба да е донесена в парка отвън.

През 2017 година Беър Грил и екипът му заснемат филм в защитения Национален парк „Рила“. Те извършват груби нарушения като палят огън, ловуват и дори плуват в едно от седемте рилски езера, допълни Красимир Андонов. Така сега, две години след заснемането на филма, от МОСВ обявиха, че ще съставят акт на британският пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс и екипа му за нарушаване на Закона за защитените територии в България.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни