Connect with us

България

Гешев на среща с премиера (обновена)

Публикувана

на

Главният прокурор Иван Гешев е на среща с премиера Кирил Петков. Гешев беше заснет от „24 часа“ да влиза в Министерския съвет около 13:45 ч.

От съобщенията на кабинета и прокуратурата не става ясно кой е поискал срещата.

Пресслужбата на Министерски съвет посочва, че главният прокурор е апелирал „да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат„.

„Премиерът Кирил Петков потвърди решението на правителството, изразено чрез качения за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за съдебната власт  – а именно, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци“, се казва в информацията.

Преди ден в БНТ премиерът описа проблемът на съдебната система като „слабо правосъдие и несправедливост в обществото„, като обвърза причините както с „личните характеристики на г-н Гешев„, така и с това, че „институцията не работи„.

От Прокуратурата също публикуваха съобщение за срещата с Кирил Петков, в което се посочва, че Иван Гешев е поискал „конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия“.

Той е подчертал и „водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО“.

„Главният прокурор Иван Гешев увери министър-председателя г-н Кирил Петков и в ангажираността на Прокуратурата на Република България да допринесе за продължаване на съдебната реформа. Иван Гешев потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото. Главният прокурор отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства“, се казва в информацията на пресцентъра на прокуратурата.

Дипломатичният тон в съобщението се различава от коментарите на Иван Гешев преди седмица в Брюксел, където той обяви, че се води „война със съдебната власт“, за която „цената ще платят всички граждани“.

В края на декември 2021 г. той беше изпратил и писмо до европейските институции и чуждестранни посланици с оплаквания за „ожесточен политически натиск“ както срещу прокуратурата, така и срещу самия себе си.

Малко след това депутатите от управляващата коалиция поискаха оставката на Иван Гешев с декларация.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement