„Като говорим за съдебна реформа, всичко се концентрира в прокуратурата“, констатира главният прокурор. Проблемът е в съда, в МВР, те също трябва да се реформират, е неговото мнение.

Евродепутатите се интересували и от конкретни досъдебни производства, разказа Гешев, като добави, че те предварително по много от тях сда предоставили писмени отговори на комисията. Не го питали за разследването на парите за „Хемус“, а за „Барселонагейт“ се оказало, че са получили грешна информация, разкри Гешев. Той обяснил, че разследването не е прекратено от наша страна, а чакаме отговорите на испанските власти. „Българските съдебни власти нямат правомощия кога – как да се приложи испанският закон“, коментира Гешев.

По време на различните си срещи с представители на Европарламента обвинител №1 е посочил, че „за съжаление се констатира нарушение на закона, недокладване на прокуратурата определени случаи“ от страна на МВР. Той е изтъкнал, че МВР не е спазило и изискването в чл. 18 в Изборния кодекс за сформиране на общи щабове с прокуратурата и ДАНС по нарушението на изборните права на гражданите. „Не ние нарушихме закона. МР се опита да изземе правомощия на съдебната власт, заобикаляйки закона, надявам се не с някакви негативни цели. Не българската прокуратура води война с българските институции. Някой води война с българската прокуратура. Единствената война, по думите му, трябва да бъде войната с престъпността, „а не помежду ни с МВР и съда.

Главният прокурор обясни още, че няма проблем да се отчита пред парламента и всяка седмица, ако трябва, но наблегна, че е внесъл доклада на прокуратурата за нейната дейност още през месец май в парламента и още не е повикан да го представи.

Гешев нарече фалшива новина твърдението, че има недеклариран имот в чужбина, като добави: „Когато г-н Рашков каже едно нещо, което се окаже вярно, ще дам подробно интервю“.

В коментар на намерението на семейство Баневи да го съдят, главният прокурор заяви, че те имат такова право, но няма за какво.

„Няма никакво правно основание. Не ме притеснява. Ако желаете, по темата „Баневи“, можете да попитате хората в Девня и Троян“, каза той, визирайки хората, които работят в техни предприятия.

На въпроса за сваленото доверие от него като главен прокурор, Иван Гешев каза:

„Ние не сме телевизионни звезди, работата на прокурора е изначално да не го харесват. Ако си върша работата, няма да ме харесват много хора“. 

Веднага след него в ЕП пристигна и премиерът Кирил Петков, който също ще бъде изслушан в LIBE.