Connect with us

COVID-19

Доц. Кунчев: При 75 % ваксинирани – хвърляме маските

Публикувана

на

„Не се обмисля ваксината срещу COVID-19 да стане задължителна“, увери пред журналисти в БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него „техническа грешка“ е довела до появата на подобни информации в медийното пространство.

Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“, те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Доц. Кунчев отбелязва, че през миналата година са били обхванати едва 7% от популацията и това е най-ниският процент в Европа.

България има запитвания за предоставяне на ваксини от 5-6 съседни държави, включително и за AstraZeneca, каза Кунчев. Според него е правилно да помогнем при наличие на излишни дози, като започнем с ваксиниране на нашите сънародници в страни като Албания, Република Северна Македония, Молдова. На този етап въпросът за предоставяне на ваксини не е обсъждан, а решението за това е политическо, коментира той.

По думите на Ангел Кунчев спазването на противоепидемичните мерки е довело до безпрецедентен спад в случаите на заразните заболявания. През миналия сезон на практика не е имало грипна епидемия у нас. Той отчете, че когато един вирус се оформи като водещ, успява да избута всички останали щамове и да намали терена за тяхното разпространение.

„Не може да се предскаже какво ще бъде през следващия сезон, но по-вероятно е грипът да се върне“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), също подчерта, че в България тази година е имало Covid инфекция и метапневмавируси. В НЦЗПБ обаче няма доказан случай на инфекция с грипен вирус тип А и Б, каквито са били изследвани. Заради пандемията грип на практика не е имало, стана ясно от изказването му.

Имунизацията с противогрипна ваксина в България на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа, отчете още главният държавен здравен инспектор. През миналата година обхватът е достигнал до 7% от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто. Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 г., като се надявам програмата да продължи и след този период, допълни Кунчев.

Количествата ваксини срещу COVID-19, които се очакват в страната ни, ще бъдат достатъчни за цялото население. Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще си реши проблема с коронавируса, заяви Кунчев.

Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират, каза Александър Симидчиев, председател на парламентарата комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, каза той.

Александър Симидчиев отново посочи, че като председател на Комисията по здравеопазването към 45-то НС негов приоритет е прокарването на нормативни промени, според които при обявяване на извънредна епидемична обстановка да се въвежда специфичен план, който да съдържа ясни, конкретни и измерими критерии, по които се включват или изключват определени мерки.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2021
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement