Connect with us

COVID-19

доц. Ангел Кунчев: Или спазваме мерките, или нови ограничения

Публикувана

на

Ситуацията е изключително сложна, мерките не получават нужното разбиране на гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или че ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите на хората. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19. 

Отново има недоверие в мерките на правителството. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че лекарите са безотговорни и убийци в бели престилки няма да стигнем до никъде“, каза днес на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов. Като пример той даде въвеждането на Зелените коридори за пазаруване. „Те се въведоха след обсъждане с възрастни хора и търговци. Всички действия са съгласувани и пак имаше недоволни“, оплака се Ангелов. Той допълни, че сега отново се мисли как да се организират зелените коридори, за да има медицинска целесъобразност, но и да е удобно за хората.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отново отвори въпроса за нови, по-строги мерки. В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение – или спазваме мерките, или преминаваме към нови, много по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи, коментира Кунчев.

Ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото се може повече български граждани с мерките, които са важни и наложителни, каза и здравният министър. Той се възмути от неразбирането за зелените коридори. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като приложихме мярка, която беше одобрена от всички. Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели, колко пъти трябва да ни опровергае вирусът, коментира Ангелов.

Правим всичко, което е по силите на системата, няма да оставим никого на улицата, но и обществото трябва да ни помогне, като спазва мерките, призова шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той също критикува пренебрегването на ограниченията и хората, които продължават да ходят болни на работа. Изказванията на Кунчев и Балтов опровергават здравния министър, че решението да няма по-строги мерки е взето по медицински съображения и е позиция на експертите, а не еднолично решение на Борисов, който държи да докаже, че ще изведе страната през кризата без затваряне на икономиката.

На база 14-дневна заболеваемост България е на 13-о място, има бавно пълзене нагоре, докладва доц. Ангел Кунчев. В момента смъртните случаи с COVID-19 в България са 14.3 на 100 000 души и това ни отрежда трето място в ЕС/ЕИП и Великобритания след Белгия и Чехия. Положителните случаи са 658 на 100 000 души, но правим най-малко тестове в Европа, така че едва ли тази статистика е показателна.

Министърът изнесе данни за заетостта на леглата за лечение на заразени пациенти, според които в десетина области в страната положението е тежко, а в Шумен заетостта е 132% – т.е. има болни, за които няма легла. В Габрово заетостта е 95%, над 70% е в Русе, Търговище, Разград. На национално ниво имаме 11 492 легла за леки случаи и 1257 за интензивно лечение. От леките са заети 5316 легла, а от интензивните – 313. Това означава, че в общ план заетостта на леглата за COVID-19 е 46%, а на интензивните – 25%. Най-голямо натоварване на интензивни легла има в Плевен – 77%, и в Разград – 60%.

 

За случая в Пловдив

„Това, което бе показано, е неприемливо за човешките очи. Но когато работите в едно лечебно заведение, истината има и различен поглед, коментира министърът по повод кадрите на пациенти, чакащи на стълбите в Пловдив. Здравната система се справя. Но ако продължим с неспазването на мерките, с толерирането на мнения и показването им широко на хората, че това е една лъжа, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората. Ако продължаваме да горим маски, да наричаме българските лекари убийци, ако продължаваме да обясняваме, че това са бяла мафия и т.н., ние ще загубим тези хора. Тези хора са по местата си денонощно. Бях в Шумен – отвътре нещата изглеждат страшно“, коментира министърът. „Това, което се случва в Пловдив, е върхът на айсберга. Тези неща се случват, защото системата не е реформирана, но сега не е време за реформи“, каза още той.
В София

По повод снимки на претъпкани автобуси към Витоша заради ограничения им график, столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че ще отпусне по едната линия допълнителен рейс и призова да се подават сигнали и за други линии, като обеща да се вземат мерки. Тя твърди, че градският транспорт работи с нормален график въпреки спада в броя на пътниците.

Математик: не управляваме пандемията, разчита се на късмета

Ние не управляваме пандемията, разчитаме на късмета и на самосъзнанието на хората. В момента нямаме данни за реалната ситуация, което е много притеснително. Изготвянето на математически модели става все по-трудно, тоест не знаем какъв е реалният брой на заразените в България, трудно е да правим сметки, каза пред БНТ математикът Петър Велков.
Според него все още не са достигнати пиковите стойности на епидемията и тепърва числата ще нарастват. „В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест има 20 000 активни лица, които не са под карантина и разпространяват потенциално вируса, което е просто нелепо“, каза Велков. Той се обяви за незабавно затягане на мерките.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement