Connect with us

България

Депутатите гласуват „за“ или „против“ изпращането на военна помощ за Украйна

Публикувана

на

Днес в пленарната зала депутатите ще обсъждат и гласуват изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. На провелия се снощи коалиционен съвет представителите на четирите партии в управляващата коалиция не са стигнали да консенсус относно позициите им – БСП остава против военна подкрепа за Киев.

В сряда сутрин посланикът на Украйна Виталий Москаленко е внесъл в деловодството на Народното събрание писмо, изпратено от президента Володимир Зеленски.

В него се описват предложенията на Киев за това, което София би могла да направи, за да помогне на страната в хода на войната – изпращането на оръжия или боеприпаси не е сред тези искания, според текста, разпространен от „Офнюз“.

В него са посочени шест точки, които съвпадат с публично обявените резултати от срещата на Кирил Петков и Володимир Зеленски в Киев – единственото искане, което има отношение към армията, е „ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България“. 

Останалите точки са свързани с подкрепа за членството на Украйна в ЕС, помощ за украинските бежанци, осигуряване на възможност за износ на украинско зърно през пристанището във Варна, доставки на ток и газ от Украйна и продължаване на доставките на хуманитарна помощ – лекарства, дрехи и хуманитарни стоки.

Преди няколко дни Корнелия Нинова каза, че коалицията ще се разпадне, ако Министерският съвет изпрати оръжия за Украйна. В случая решението дали да се подпомогне военно-технически Украйна, ще бъде взето от Народното събрание, което ще даде мандат на изпълнителната власт с конкретна задача.

Със закани, че ще поеме водеща роля в българската политика, и молби към коалиционните й партньори да спрат да й извиват ръцете, посрещнаха депутатите от „Продължаваме промяната“ (ПП) началото на новата сесия на Народното събрание.

В декларация, която прочете от парламентарната трибуна, шефът им Андрей Гюров обяви, ме във време на кризи и война за България „следва решителност“. „Досега от ПП бяхме разглеждани като новите, неопитните, балансьорите. Това време свърши. Партиите от коалицията се обединиха, за да защитават интересите на гражданите, да бъдат гарант за нашата независимост, да правят смели реформи, да утвърдят България като силен член на ЕС и НАТО. ПП ще поеме водеща роля – роля, която ни е отредена от българските избиратели като първа политическа сила“, декларира той.

Гюров подхвана дълъг списък от всичко онова, което управляващите смятат за свои постижения за последните 5 месеца: увеличени заплати на лекари и учители; изплатени компенсации на бизнеса; наложеният мораториум върху цените на тока; одобреният план за възстановяване и устойчивост и др. Почти всичко, което спомена, предизвикваше бурни, неодобрителни възгласи от редиците на ГЕРБ-СДС.

Изреждането на успехите обаче беше насочено по-скоро към коалиционните партньори на ПП. „Уважаеми коалиционни партньори, всичко това, а това не е никак малко, ние направихме заедно. Имаме и ще свършим още много работа“, обърна се към тях Гюров. След което ги помоли: „Време е да намалим червените линии и извиването на ръце, и да продължим промяната. Нека не забравяме за какво ни пратиха хората тук, че сме един отбор, който трябва да запретне ръкави за важните реформи. Разчитаме на вашите силни и единно позиции в зала, в комисии и в работата на правителството.“

Днес в пленарна зала предстоят тежки дебати и се очаква да има три отделни гласувания, които да са по предложенията на „Продължаваме промяната“, на ГЕРБ-СДС и на „Демократична България“. Разликата между трите предложения е, че последните две дават мандат на правителството за отпускане на военно-техническа помощ за Украйна, докато в това на ПП се говори за  „техническа помощ за защитни цели“. Още при приемането на витиеватата формулировка от ресорната комисия, Атанас Михнев от ПП обяви, че в пленарната зала могат да се правят още „предложения и уточнения“ към проекта.

До момента партиите с ясни позиции за изпращане на военна помощ са ГЕРБ, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и от миналата седмица и „Продължаваме промяната“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement