Connect with us

България

COVID 19 у нас: Над 7000 заразени, 3/4 от тях не са ваксинирани

Публикувана

на

Новите случаи на Covid-19 са 7034, показват данните за последното денонощие в Еднния информационен портал. Положителни са 17,7 процента от направените 39 590 теста. Близо 75 на сто от новозаболелите не са ваксинирани.

84 души са починали през изминалото денонощие. 95 процента от тях не са били ваксинирани.

552 са новопостъпилите в болнични заведения. Близо 83 на сто от тях не са ваксинирани.

Общият брой на хоспитализираните вече е 5 297. От тях в интензивни отделения са 579 души.

Като оздравели са отчетени 4071 души.

За последното денонощие са поставени 29 683 дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 958 189 души. С бустерна доза са 475 257 души.

„Не съм чула досега за починал човек от Омикрон“, коментира проф. Радка Аргирова.

Зеленият сертификат за антитела трябва да отпадне. Това мнение изрази здравният експерт и съветник на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова. „Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела”, обясни тя пред Нова тв.

По нейни думи основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. В него България условно е разделена на 6 клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

„Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев”, смята проф. Аргирова.

Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени хората. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%. „Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани”, каза проф. Аргирова.

Тя заяви още, че не е чула досега за починал човек от Омикрон. „В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта”, обобщи Аргирова. Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни