Connect with us

Свят

Българска следа: Трети агент на ГРУ oт „Скрипал“ тровел наш бизнесмен с „Новичок“

Публикувана

на

Агент на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ), който засега е известен единствено с псевдонима си, е свързан с покушение през април 2015 г. срещу Емилиян Гебрев, собственикът на компанията „Емко“, контролираща русенското предприятие „Дунарит“.

Следователите, разследващи отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри с нервнопаралитичен агент, вече смятат, че петима руснаци са замесени в престъплението, пишат британските издания „Дейли мейл“ и „Сън“.

Припомняме, преди две седмици вестник „Капитал“ писа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на „новичок“.

Досега се смяташе, че в случая участват Александър Петров и Руслан Боширов, за които се предполага, че са агенти на руското военно разузнаване. Те са пътували до Великобритания под фалшива самоличност в опит да отровят Скрипал.

„Сергей Вячеславович Федотов“, както сега излиза агентурното му име, е третият предполагаем участник в опита за убийство от 4 март 2018 г. в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Късно в четвъртък разследващите групи „Белингкат“ (Bellingcat) и „Инсайдър“ (The Insider) го свързаха с използването срещу Гебрев в София на нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“. Двете групи обещават в следващите дни да публикуват подробното разследване.

Какво е известно за „Сергей Федотов“

За трети участник в покушението срещу Скрипал се спекулира от месеци, а в четвъртък лондонският „Дейли телеграф“ написа, че това е 45-годишния „Сергей Федотов“, който е пристигнал във Великобритания в същия ден с „Александър Петров“ (истинско име Александър Мишкин) и „Руслан Боширов“ (Анатолий Чепига). Той е иал билет за същия полет, с който двамата агенти на ГРУ са напуснали страната, но не се е качил на борда и изданието пита дали това не означава, че той все още е във Великобритания. На медиите не е ясна ролята на „Федотов“ в операцията – дали е провел предварително разузнаване при предишните си посещения, дали е бил приносител на флакона с „новичок“ или е техен пряк началник, надзиравал действията им.

Според The Insider и Bellingcat „Федотов“ получава агентурното си име също като тях през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност. Подобно на „Боширов“ и „Петров“ в следващите 8 години активно пътува из Европа, Централна Азия и Близкия изток. Той често се появява на места, където се случват важни политически събития. Известното с разследванията си издание „Фонтанка“ от Санкт Петербург обърна през октомври внимание на това, че „Федотов“, „Боширов“ и „Петров“ са пътували заедно до Прага през 2014 г. и до Великобритания през 2018 г. по време на покушението срещу Скрипал.

„Фонтанка“ обърна внимание, че в съответствие с изграждането на фалшива самоличност от руските спецслужби за „Федотов“ няма нищо – имот, автомобил, мобилни телефони, полицейско или съдебно досие или присъствие в социалните мрежи. Номерът на действащия му паспорт се отличава с 1-2 цифри от тези на документите на руски граждани, посочили като постоянен адрес „Хорошевское шоссе“ №76, където се намира щабът на ГРУ.

Кога „Федотов“ е бил в България

Двете разследващи групи са установили, че „Федотов“ е посещавал България точно в дните, когато е отровен Емелиян Гебрев. На 24 април 2015 г. той пристига в Бургас с полет от Москва и има билет за обратен полет на 30 април от София. Но на 28 април той се оказва в Истанбул, където в последния момент си купува билет за руската столица. Това е същият ден, в който с тежко отравяне са настанени в болница Гебрев, синът му Христо и производственият директор в „Дунарит“ Валентин Тахчиев.

Лабораторията Verifin на Университета на Хелзинки, специализирана в анализи на химическо оръжие, по-късно установява в техни проби наличие на два вида органофосфати, свидетелстващи, че е използвано нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“, пише The Insider.

Версията на Bellingcat е малко по-предпазлива и избягва думата „новичок“ в съобщението си за българския случай. В текста е написано: „Лабораторията не е успяла категорично да идентифицира отровата, но установява следи от два различни органофосфата в урината на Гебрев. Единият е силен пестицид, а другият е неразпознаваем със стандартните средства за тестване на химически оръжия“.

През май 2015 г. – когато състоянието на Гебрев отново рязко се влошава и той пак попада в болница – „Федотов“ отново е за 3 дни в България. Завръщането му в Москва повтаря известната схема – билет за обратен полет, който не се използва, и извършване на отклонение, този път през Сърбия.

Пред двете разследващи групи Гебрев казва, че възможните мотиви за покушението може да са само два – че е доставял оръжие в Украйна, или че Русия може да е искала завода в Русе.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни