БСП и ДПС искат оставката на председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ. Поводът на БСП – че превърнала тоалетната на парламента в политически фактор понеже не допуснала до нея дете от групата от „Системата ни убива“, която се опитваше да се барикадира във фоайе на сградата в сряда. Поводът на ДПС – че бездействала по стар сигнал за несъвместимост на длъжности на член на Централната избирателна комисия, избран от парламента.

Първи оставката на Караянчева поискаха депутатите от БСП, които в декларация на групата обявиха, че няма по-голям цинизъм от това да доведеш политическата борба до физиологични нужди. После лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението ще започне консултации с другите политически групи за внасяне на проект на решение за отстраняване на Караянчева. По правилник такова може да бъде внесено от 80 депутати, а двете партии имат 103 подписа. За да бъде отстранена Караянчева, е необходимо при гласуването решението да бъде подкрепено от мнозинството депутати.

„Проблем е, че в сградата на Народното събрание не може да влиза народът“, обяви Антон Кутев, обяснявайки, че това се случва при протести заради корупцията, компроментираната съдебна система, неравенствата, ниските доходи и др., както и че не може да бъде оправдано с пандемията от коронавирус. Той даде пример, че същото дете е било в пленарната зала преди две години, когато са се приели касаещи хората с увреждания закони, а сега – граждани и медии не могат да стигнат дори до деловодството на парламента.

vlastta.bg