Connect with us

България

Болният Коко Каменаров в Брюксел, съдът проверява болничния му лист

Публикувана

на

Софийският градски съд ще проверява болничния на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Това съобщават от съда в сряда, след като ден по-рано журналистът бе сниман на форум в Брюксел от… подопечната му БНТ.
Ден след отлагането на делото срещу него поради вирусна инфекция Константин Каменаров обсъждаше предизвикателствата пред аудиовизуалните медии. Генералният директор на БНТ Константин Каменаров участва в Брюксел в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция, заедно с шефове на други обществени телевизии в ЕС, както и българският еврокомисар Мария Габриел. Участието на Каменаров е само ден, след като той не се яви на делото, водено срещу него за шофиране на автомобил в нетрезво състояние.

„Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесносмилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина“, каза Каменаров на конференцията само ден след като бе представил пред съда фалшива новина под формата на болничен лист. Генералният директор на Българската национална телевизия обжалва на втора инстанция условната присъда на Софийския районен съд от 1 година и 3 месеца за шофиране след употреба на алкохол.

Каменаров, който е подсъдим на втора инстанция в Градския съд за шофиране, пил, депозира в деня на делото (13:55 ч.) болничен за остра инфекция на горните дихателни пътища. Тя му налагала „домашен режим“ на лечение в обхвата от 14 до 22 февруари. По делото Каменаров досега използва като аргументи за неявяването си най-често голямата си заетост. Освен това един път вече влиза в болница, а един път се разболя и адвокатът му. Това видимо дразни съдебния състав – преди председателстван от Атанас Атанасов, а сега – от съдия Руси Алексиев. Съставът дори веднъж му налага глоба от 1000 лв. и веднъж заплаши, че ще се произнесе по делото в отсъствие на главния обвиняем. В понеделник съставът на Софийския градски съд отложи за пореден път делото заради неявяване на Константин Каменаров, който е представил болничен лист (от 14 до 22 февруари), в който се твърди, че има вирусна инфекция. Напразно се яви свидетелката д-р Иванова, която бе призована именно по искане на защитата и разпитът й се отложи.

Болничният лист бе придружен с изричното желание на подсъдимия да участва в съдебното заседание. Прокурорът и защитата единодушно поискаха да не се дава ход на делото, защото ако то бъде приключено в отсъствието на Каменаров, това би било съществено процесуално нарушение, тъй като той е заявил желание да присъства. И съдът прие, че отсъствието на подсъдимия е процесуална пречка да се гледа делото.

Това всъщност е четвъртото или петото неявяване на Каменаров в съда. Делото в Софийския градски съд започна през май 2018 г. и можеше да приключи за две съдебни заседания, ако той не отсъстваше. В началото посочи като пречка заетостта си с участието на БНТ в Евровизия. След това – ангажименти с подготовката на отразяването на световното първенство по футбол. През октомври не се яви по друга причина, но даде съгласие съдебното заседание да се състои без него. През ноември заради заболяване на адвоката му Каменаров прецени, че няма да се яви без защитника си.

Според Закона за радиото и телевизията членове на управата на БНТ и БНР, какъвто е и генералният директор, не могат да бъдат лица, осъждани за умишлени престъпления от общ характер. Taĸa, aĸo присъдата на Каменаров влезе в сила – при потвърждаване от СГС, той ще попадне в хипотезата на несъвместимост и ще трябва да напусне поста. В случая не е от значение дали наложеното от съда наказание „лишаване от свобода“ ще бъде условно или ефективно. Ако обаче бъде наказан с пробация или глоба, той ще може да запази поста си.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни