Connect with us

България

Адвокатите отново излизат на протест с искане за кардинални промени в Закона за Адвокатурата

Публикувана

на

Фейсбук общността на българските адвокати – /ФОБА/ обяви, че утре независимо от обещанията на властта за създаване на работна група, която да инициира промени в Закона за изпиране на пари отново ще протестират.

Протестът е срещу цялостната държавна политика, водеща до ограничаване на адвокатската свобода и независимост, нарушаването на адвокатските права и тайната и доверителността в отношенията адвокат – клиент.

Юристите ще  внесат в съвета писмено искане за иницииране на промени в ЗМИП и правилника за прилагането на закона. Те настояват ВАдС да се внесе конституционна жалба срещу текстовете, касаещи адвокатската дейност.

„Искането е и за кардинални промени в Закона за адвокатурата с цел разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на адвокатурата. Ще се внесе и обръщение към делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната“, обявиха от ФОБА.

В 16:00 ч. адвокатите ще се съберат пред Висшия адвокатски съвет на ул. „Цар Калоян“ №1А, за да внесат писмено искане за иницииране на промени в ЗМИП и Правилника за прилагането на закона, с които на адвокатите се вменява задължение да нарушават адвокатската тайна и да дават сведения на ДАНС за своите клиенти. Адвокатите също така искат от ВАДС да се внесе конституционна жалба срещу възможно най-репресивния за професията текст, който силно застрашава и гражданските права на клиентите. Искането е и за кардинални промени в закона за Адвокатурата с цел разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на Адвокатурата. Ще се внесе и обръщение към делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната.

След внасянето на искането ще се проведе кратко шествие до Съдебната палата, където адвокатите отново ще заявят своите искания.

Очаква се на протеста да присъстват адвокати от цялата страна, сред които и делегати на Общото събрание на адвокатите в страната, което ще се проведе в събота 23.02.2019 г. в 272 аудитория на СУ от 8:30 ч.. На събранието адвокатите от ФОБА също ще поставят проблема със ЗМИП като абсолютен приоритет, както и приемането на решение за подготовка и начало на ефективни протестни действия.

При неизпълнение на исканията им, адвокатите ще започнат подготовка за национална адвокатска стачка и ще поискат оставката на целия Висш Адвокатски съвет.

Днес стана ясно, че спешно е сформирана работна група, в която ще влязат представители на адвокатурата, ДАНС и депутати, ще търси баланса между мерките срещу прането на пари и адвокатската тайна.

След брожения и протести на адвокати, че новият Закон за мерките срещу изпирането на пари, който влезе в сила в средата на миналата година, ги превръща в доносници, Висшият адвокатски съвет проведе поредица от срещи. Първо с Димитър Георгиев, след това с шефа на правната комисия Данаил Кирилов, а днес с председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и Цветанов.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни