Connect with us

България

132 години от краят на Офицерския бунт в България

Публикувана

на

На 22.02.1887 г. са екзекутирани са участниците в Офицерския бунт в България.

Какъв е този бунт?
Това е опит за военен преврат в България през 1887 г. организиран и финансиран от Русия. Пряко е осъществен от офицери русофили. Те служат на ЧУЖДА държава и това не е първи техен опит да превърнат българската държава в покорен послушник на Руската империя. Те организират проруския преврат от август 1886 г. срещу законният БЪЛГАРСКИ КНЯЗ Александър Батемберг. След неуспеха офицерите начело с майор Петър Груев и капитаните Радко Димитриев и Анастас Бендерев бягат в Румъния. Там отново по руски указания създават организация, която си поставя за задача да подготви нов въоръжен бунт в България.
В този заговор успяват да привлекат офицери, предимно от гарнизоните в Силистра и Русе.

На 16 февруари 1887 г. началникът на Силистренския гарнизон, кап. Христо Кръстев, обявява началото на метежа в града. Каква е съдбата му?
След като правителството насочва към Силистра други военни подразделения Кръстев е … изоставен от войниците си и е разстрелян на брега на Дунав.
Христо Кръстев е последван само от началника на Русенския гарнизон майор Атанас Узунов на 19 февруари и командващия 3-та пехотна бригада – подполковник Димитър Филов. В Русе към бунта се присъединяват пионерните части. Но Пети пехотен дунавски полк остава лоялен на правителството.
Другите гарнизони в страната не въстават и бунтът бързо е потушен.
После още по-бързо, в условията на въведено извънредно положение, участниците в бунта са съдени от военно-полеви съдилища. За такива действия ПРЕДВИДЕНОТО наказание е ясно – смърт. Главнокомандващия майор Рачо Петров утвърждава смъртните присъди.

На 22 февруари 1887 г. НАРУШИТЕЛИТЕ на клетвата да служат на България, предали Родината, за да служат на ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ, майорите Атанас Узунов и Олимпи Панов, капитан Георги Зеленогоров, подпоручиците Кожухарски, Тръмбешки, Енчев, Божински и цивилните Тома Кърджиев и Александър Цветков са разстреляни в местността Левент табия край Русе.

Смъртна присъда получава и капитан Болман, но тя не е изпълнена, тъй като той е руски поданик. Смъртните присъди на подпоручиците Мирков и Кръстев са заменени с 15 години затвор.
С нарочна заповед на военния министър полковник Данаил Николаев военните формирования участвали в преврата са разформировани, а бойните им знамена – изгорени.

Но с това срамът за България не свършва…
През ноември 1933 г. в Русе е открит … паметник на предателите… Скулптурната фигура е на плачеща жена с погребална урна, е обърната на … североизток към Русия.
Тогава има патриотичен дух и гражданско общество. Веднага срещу паметника на предалите страната си започват открити протести от противници на русофилската пропаганда. И логично се стига до разрушаване на паметника, като на 22 срещу 23 март 1940 г. той е взривен.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни