Connect with us

Лайфстайл

13 основателни причини да не се страхуваме от петък 13-ти

Публикувана

на

Датите се сменят, а рано или късно в живота ви се появява петък 13-ти.

Защото е изчислено, че в най-оптимистичния случай (много рядко) можете да преживеете максимум 14 месеца, без такъв ден в календара. Днес е вторият петък 13-и за годината. Предишният такъв беше през март. Фаталната дата често се свързва с лош късмет, като за суеверните е истинско изпитание.

 

Но дори да сме обзети от паника и суеверен страх, не е зле да отпуснем стиснатите си в суеверна хватка пръсти, да поемем дълбоко въздух и да се усмихнем.

Защото освен че е неизбежен, има и някои причини да смятаме, че този ден съвсем не е фатален.

Ето 13 от тях:

1. Според вярванията, в петък, на 13-то число, Ева е предложила забранения плод на Адам. А представяте ли си, ако му беше предложила развалено месо? Тогава човечеството не просто щеше да напусне Рая, ами със сигурност нямаше да съществува, защото Каин и Авел просто нямаше да се родят.

С една дума: в един по-добър свят, 13-ти, петък би трябвало, вместо фатален, да бъде обявен за празничен ден…за всички вегетарианци.

2. В испаноезичните страни хората се страхуват от четвъртък 13-ти. Това би трябвало да ви говори, че номерът е в страха, а не в датата.

3. Според много вярвания, числото 13 всъщност носи късмет. Освен че толкова на брой са пълнолунията всяка година, смелост би трябало да ви вдъхне и фактът, че 13 е и любимият номер на любимия лидер на българския народ – премиера Бойко Борисов. Той редовно получава фланелки с 13-ки от клубове и спортисти. Никога не трябва да забравяме и че когато президентът на Бразилия Дилма Русеф посети Габрово преди 5 години, тя също получи фланелка с номер 13 от шефа на БФС Борислав Михайлов. Нали не смятате, че той й я е подарил с пожелание за „импийчмънт“?

4. Ако 13 беше фатално число, нямаше да има филми, като пълния с народни и заслужили артисти български „13-тата годеница на принца“, вечния „Любимец 13“, както и холивудските „Тринадесет“ и сериите „Тринайсет“. Още по-конкретни за датата са филмите „Петък 13-ти“ (Friday the 13th) от 1980-та и филма със същото име от 2009-та година – като, за жалост, и при двата филма става дума за ужаси. Не ви звучи убедително? Е, тогава е добре да знаете, че за да докаже, че в числото 13 няма нищо зловещо, френският режисьор Клод Льолуш започва да снима всички свои филми на 13 число, а своята продуцентска къща кръщава „Филм 13“. Още ли се боите?

5. На 13-то число са родени много известни личности, за които не можем да кажем, че им липсва късмет: като Томас Джеферсън (13 април), Стиви Уондър (13 май), Гойко Митич (за Бойко Борисов вече всички се досещат, заради „късметлийската фланелка“ – 13 юни), Юлий Цезар (13 юли), Фидел Кастро (13 август), Николай Гяуров (13 септември), Маргърет Тачър (13 октомври), Робърт Луис Стивънсън (13 ноември), Тейлър Суифт (13 декември), Орландо Блум (13 януари), Роби Уилямс (13 февруари) и собствената ми майка (13 март).

Нима смятате, че всички родени на 13-ти не празнуват рожденни дни в петък, защото някой си казал, че е „фатален ден“?

6. Единствената логика петък 13-ти, да е „фатален ден“ е, ако се напиете много зле вечерта, защото на следващия ден е събота.

7. Ако Юда не беше 13-тият присъстващ по време на последната „Тайна вечеря“, както разказва Библията, нямаше да има предателство и смърт за Христос, а съответно и Възкресение. Което значи, че нямаше да има Великден.

Ако нямаше Великден, нямаше да имате и почивни дни, за да отидете до Гърция. Винаги се сещайте за това, когато анатемосвате, дори и на ум, числото 13.

8. Страхът от числото 13 се нарича трискайдектофобия, а страхът от петък 13-ти – параскаведекатриафобия.
 Само това би трябвало да ви е достатъчно, за да разберете от какво ви е страх всъщност – а именно от езика, който позволява съществуването на подобни думи.

9. Денят петък 13-ти се смята за фатален, заради историята на Ордена на Тамплиерите. През 1307 година крал Филип IV нарежда закриването на ордена и за един ден на 13-ти октомври (петък) темплиерите са измъчвани и изгорени от Инквизицията на кладата. Но, по-дяволите, наистина ли в 21 век на някого му пука за темплиерите, за да отбелязваме по няколко пъти на година тяхната мъченическа смърт?

10. Във Франция нито една къща или дом нямат номер 13, но не и в България. Там, както и в много болници и хотели отвъд Океана, номерът се прескача. В София пък си имаме 13-та поликлиника в район „Лозенец“, автобуси 213 и 413, детска градина номер 13 и… 13-та работна заплата за най-послушните държавни служители.

11. Всъщност маите и ацтеките са вярвали, че числото 13 е свято. Те са вярвали и в други странни неща – като например, че небето се състои от 13 сфери. Освен това в календара им седмицата се е състояла от 13 дни. Представете си какво би представлявала днес седмица от 13 дни и къде ли в нея би намерил място един петък 13-ти?

12. Според нумерологията числото 13 притежава огромна сила и власт. То се състои от две цифри – 1, с която се обозначава божественото начало, и 3 – с която се обозначава съвършенството. Затова и значението на числото 13 е „ново“ и „промяна“.

Това няма как да е на лошо, особено съчетано с края на работната седмица в петък.

13. Във Формула 1 от 1976 година няма автомобили с номер 13, освен ако някой пилот не си поиска изрично този номер. Суеверието е, че носи лош късмет, но все пак за известно време до 2013-та венецуелският пилот Пастор Малдонадо караше под №13. Малка подробност е, че мястото му в Lotus се плащаше от държавната петролна компания на Венецуела, обаче след като падна цената на нефта, парите свършиха. Е, добрата новина в случая е, че номер 13 отново е свободен…

А иначе петък е денят на майстора.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни