Connect with us

България

1149 години от признаването на автокефалността на Българската православна църква

Публикувана

на

На датата 4.03.870 г. – Българската православна църква е призната за автокефална /самостоятелна/.
Този ЗЛАТЕН СТАТУТ е получен от достатъчно авторитетен форум – Вселенски събор в Константинопол.
Това е цяло чудо – на практика се създава ТРЕТИ РИМ! При това без кръв и насилия!

А събитието става в трудни и опасни времена. България тогава е в постоянен риск от нападение за „правилно похристиянчване“. Поради доказаните си влияние, сила и важно местоположение тя е желан обект за чуждо влияние. Дори се превръща в „камък на раздора“ между Рим и Константинопол. Страната ни е притисната от две страни и има голяма вероятност да стане обект на унищожителна военна интервенция.
Но българският цар Борис Първи успява не само да съхрани страната. Постига повече. Благодарение на качествата си на изключителен стратег и дипломатически талант, той успява да приложи своя гениален план за да я възвиши, като я превръща в културен и международен фактор.

Възползва се от съперничеството на двете сили, желаещи чрез християнството да имат влияние тук. И тогава с постоянство, търпение и ловка дипломация планът се реализира. С този акт България НЕ САМО избягва налагането на чуждо влияние и църквата ни вече сама урежда духовния живот в страната. Нещо повече, тя се превръща в духовна сила. Тя има възможност самостоятелно да разпространява християнство, култура и ценности в други земи и ДАВА ОБЛИК на други държави.
После синът на св. цар Борис успява да въздигне този статут на още по-високо ниво. След победните войни на цар Симеон Велики, през 917 г., патриаршията в Константинопол ни дава своя статут – на Патриаршия.
ТРЕТИ РИМ – какво значи това?
Това значи, че ревнивите християнски църкви, католическата на папата в Рим и православната на патриарха в Константинопол дават ОФИЦИАЛНО правото да има ТРЕТИ ЦЕНТЪР на християнство!
Това значи нов център на автентична КУЛТУРА и признато ВЛИЯНИЕ В СВЕТА!
Това значи гаранция за съхранение на българското самосъзнание, култура и държава! Българите могат да разбират християнските ценности проповядват на своя език, без риск от асимилация!
Това значи НОВ център на ВЛАСТ!

Това значи разпространяване на БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА по света. България вече има право да дава на други народи своя ЕЗИК, ПИСМЕНОСТ, КНИГИ, ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ! Тя може да ЦИВИЛИЗОВА и да праща хора от СВОЯ КАДРОВИ РЕСУРС другаде с тази цел!
И това става, както на Балканите, така и извън тях, най-вече в Киевска Рус…

После това се обръща наопаки. След почти век, точно Киевска Рус, която ДЪЛЖИ МНОГО на България е подкупена от Втория Рим, /Византия/ и ни напада. Превзема големи територии от страната ни, като насилията и опустошенията са ужасни. Това е ПЪРВОПРИЧИНАТА после страната ни да бъде превзета от ромеите.
След векове Русия си присвоява историята на Киевска Рус, като дори се обявява за Трети Рим. Идва момент когато успява да преиначи и българската история. Така ставаме тюрки /монголи/ и славяни… Заради мечтата да завладее Константинопол АКТИВНО ПРЕЧИ на борбата за българска църковна независимост и голяма и силна собствена държава на българска земя.

А кой създава Втория Рим?
Това е тракиецът Константин Велики. Споровете къде е роден, в Ниш или Сердика са много интересни, но все е Тракия, все е България. Той, който казва „Сердика е моят Рим“, не само спира гоненията на християните, но съгражда християнска империя.
Къде?
На мястото на градчето на траките Бизоне, /гръцки Визоне, латински Византион/, създава НОВА столица на свое име – Константинопол.
След хилядолетие и половина историците ще нарекат тази империя /Втория Рим/ на името на това градче – Византия…

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни