Connect with us

Водещи новини

Лоши новини от Великобритания: 176 починали от COVID 19 за ден, маските отново-задължителни

Публикувана

на

Сто седемдесет и шест души са починали от Ковид-19 през последното денонощие във Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на властите. Министърът на транспорта Грант Шапс, който води днес редовния пресбрифинг на правителството за епидемията, съобщи, че смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече са 39 904.

Заради продължаващото разпространение на Ковид-19 в Обединеното кралство, правителството предприе поредната мярка. Пътниците във всички автобуси, метрото и влаковете в Англия ще трябва да носят маски на лицето си от 15 юни, когато отново отворят и повечето магазини в страната. Мярката се налага с оглед на това, че повече хора ще използват транспорта, а доказателствата сочат, че носенето на покрития за лице предлагат някаква, макар и ограничена, защита срещу разпространението на вируса, обясни министърът на транспорта Грант Шапс.

„От понеделник, 15 юни, маските за лице ще станат задължителни в обществения транспорт. Това не означава хирургически маски, а покритие за лице, което лесно можете да си направите и у дома. Ще има изключения от тези правила за много малки деца, за хора с увреждания и за хора с затруднено дишане. Но като цяло, докато преминем през тази фаза, ние правим това, което много други страни са поискали от потребителите на транспортни услуги. И с увеличаването на броя на пътниците очакваме тази тенденцията да продължи, трябва да гарантираме, че се вземат всички предпазни мерки за автобуси, влакове, самолети и фериботи“.

Новата заповед засега се отнася само до Англия, но транспортния министър Шапс уточни, че е възможно скоро и останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – да предприемат същата стъпка. Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че правителството й също обмисля да направи маските в транспорта задължителни. Това е вторият път през последните дни, в който британското правителство предприема мярка, която не смяташе за наложителна, когато пандемията от коронавируса се разгаряше във Великобритания през март преди налагането на ограниченията за придвижването на жителите. В сряда правителството обяви 14-дневна карантина за всички пристигащи в Обединеното кралство от чужбина.

Според изследване от вчера, което включва и предполагаемите случаи, починалите от Ковид-19 в Обединеното кралство обаче са над 50 000, отбелязва Ройтерс. Великобритания е втора в мрачната статистика след Съединените щати.
Британският транспортен министър съобщи за потвърдени 1805 нови заразени в страната през последното денонощие. С това общият брой на регистрираните случаи във Великобритания е достигнал 281 661.

По този показател Обединеното кралство е на пето място след САЩ, Бразилия, Русия и Испания.
Носенето на маска на лицето в обществения транспорт във Великобритания ще стане задължително от 15 юни, съобщи Шапс. Той уточни, че не е необходимо маските да са медицински, е важното е лицето на пътниците в автобусите, влаковете, самолетите и фериботите да бъде покрито.
„Фактите говорят, че покриването на лицето осигурява известна, макар и ограничена защита срещу разпространението на вируса“, каза Шапс.
Британският министър за бизнеса Алок Шарма, на когото вчера му прилоша в парламента със симптоми на коронавируса, междувременно съобщи, че е дал отрицателна проба при направения му тест.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни