Connect with us

COVID-19

Корнелия Нинова е приета във ВМА с коронавирус

Публикувана

на

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за Covid-19. Това съобщиха от партийния пресцентър днес следобед. По-рано сутринта Нинова бе на работа в парламента и чете от трибуната декларация от името на левицата.

От „Позитано“ 20 не дават повече информация кога се е влошило състоянието на Нинова и доколко то е сериозно. В лаконичното съобщение само казват, че ще предоставят допълнително информация за лидера.

Според социалисти Нинова усетила симптоми и затова побързала да си направи теста за коронавирус. От края на миналата седмица и други представители на левицата обявиха, че са с положителни проби – депутатите Драгомир Стойнев, Анна Славова, Иван Иванов и Кирил Добрев (не е народен представител – б. р.), като обявиха, че са добре, но предупреждават колегите си, с които са контактували.

Когато има заразен депутат, ръководството на парламента трябва да получи инструкции от Регионалната здравна инспекция какви мерки да предприеме.

КОНТАКТНИ

Според приетите от здравното министерство разпоредби контактни лица са – едно домакинство с пациент с COVID-19; директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане); директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце); директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.; престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с пациент с  COVID-19 за  ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра;. медицински специалистили друго лице, полагащо директни грижи за пациент с COVID-19 или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните превозни средства;7. пътуване в самолет в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелия (ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи за по-голяма експозиция за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в самолета).

При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14дни  след  появата  на  симптомите  при  заболелия. Ако потвърденият  случай  е асимптоматичен, като контактен се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди до 14 дни след вземането на пробата, довела до лабораторното потвърждаване.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни