Connect with us

Бизнес

Най-младият лектор в Кеймбридж: 29-годишният астрофизик Деян Михайлов

Публикувана

на

Най-младият лектор в Кеймбридж е българин. 29-годишният астрофизик Деян Михайлов върви по стъпките на гения на нашето съвремие Стивън Хокинг.

Как е възникнала Вселената и кои са тайните на Космоса? Тези въпроси си задава най-младият лектор в университета в Кеймбридж. Роден през 1990 г. в София, Деян завършва Математическата гимназия, но България се оказва тясна за търсенията му. След средното си образование заминава да учи физика в университета в Оксфорд, а след това – магистратура и докторска степен в университета Кеймбридж.

Докторската му дисертация е върху използването на гравитационните вълни за изследване на фундаменталните закони на физиката.

През 2015 г. става най-младият лектор в Кеймбридж – още със започването на магистратурата си. Интересите му са насочени към използване на квантови алгоритми за програмиране на изкуствен интелект.

„Когато реших да кандидатствам в университет след средното си образование, се замислих кое е нещото, което най-много ме вълнува и което искам да направя в живота си. Това за мен беше да разбера повече за Вселената и да помогна за общото познание в тази област”, разказва той в предаването „Тази събота” по bTV.

Деян Михайлов помни много добре първата лекция, която е изнесъл. „Забележителното беше това, че аз бях доста по-млад от повечето хора, които я посетиха. Тогава съм бил на 22-23 г.”, посочи той. „Доста хора и тогава, и сега ме подценяват. Не им отговарям нищо, просто продължавам да водя лекцията”, коментира младият астрофизик.

Една от причините да избере Кеймбридж за своята доктурантура е именно Стивън Хокинг. „Тогава той беше активна част от научното общество, все още водеше лекции и участваше в научни разработки. Въпреки че нямах възможността лично да работя с него, съм имал честта да разговарям с него и да обсъдя някои от идеите си. Дори преди няколко години той присъства за кратко на един мой семинар”, каза Деян Михайлов.

„Чувствах се изключително възторжен, но също така осъзнавах и голямата отговорност, която поемам”, отбеляза младият българин.

Той признава, че не вярва в Бог, но знае, че много световноизвестни физици са вярващи.

„За мен, когато претегля аргументите „за” и „против” съществуването на Бог, не мога за себ си да аргументирам съществуването на някаква висша сила, която стои зад Вселената, затова аз не съм религиозен”, каза Михайлов.

Вярва в това един човек сам да чертае пътя си, а не да разчита на това, че целият му живот е предначертан от висша сила и той няма мощта да пренареди съдбата си.

„Бях на не повече от 6-7 години, когато много се интересувах защо и как Вселената е безкрайна. Това ме подтикна към изучаването на физика”, заяви още астрофизикът.

Деян обича да свири на китара, да спортува и да пътува. Поставил си е за задача да изкачи няколко върха в България. „Преди няколко години изкачих връх Ботев, за тази година съм си поставил като цел може би Вихрен и след това Мусала”, заяви той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни