Connect with us

България

Камерите на израелския лунен модул разработени от компания основана от българин

Публикувана

на

Сериозна българска следа има в реализацията на израелската мисия „Берешийт“, която вече е в историята. Напомням на читателите, че роботизираната експедиция се опита да кацне на Луната вчера – за съжаление неуспешно, но въпреки това тя предаваше снимки до самия край. А снимките са получени с помощта на камери, разработени от компания, която е основана от българин!

По информация от уебсайта на Планетното общество на „Берешийт“ има общо шест цветни 8-мегапикселови камери Imperx Bobcat B3320C с оптика Ruda. Пет от тези камери са насочени странично, за да могат да правят панорамни снимки, а една от тях е надолу, към крачетата на апарата – там се намира флагът на Израел.

Ако влезете в сайта на производителя на камерите Imperx, ще установите, че основател на компанията, настоящ президент и изпълнителен директор е д-р Петко Динев. Той има над 20 години опит в областта на цифровата фотография. Завършил е магистърска степен по приложна физика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а докторската му степен е придобита в Атлантическия университет на Флорида.

Това не е единственият път, в който българи участват в създаването на междупланетни камери. Напомням също така, че телевизионната система „Фрегат“, монтирана на борда на съветската междупланетна мисия „Фобос 2“, също е създадена с помощта на български специалисти. Благодарение на тази система през 1989 г. са получени първите детайлни снимки на марсианската луна Фобос.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни